Tudatosság

- Tudatosság a hétköznapokban - Valami történik veled? Valami van? Minden más?

Friss topikok

  • _bala_: Minden hétre várható egy kis szösszenet... :) Remélem hasznotokra válik. (2008.09.23. 08:30) Első lépés

Linkek

lesznek...

Második Lépés: a segítségnyújtás

2008.09.24. 11:16 | _bala_ | Szólj hozzá!

 Elsőre nem is, de második ránézésre igen bonyolult a téma, sok bölcsességet és odafigyelést igényel szerintem. El is mesélem, hogy miért.

Biztos mindenkinek a családjában vagy a barátai között vannak olyan emberek, akikről mindenki tudja, hogy valamilyen „hülyeséget” csinálnak maguk rombolására, de nem hajlandóak meghallgatni másokat, nem hajlandóak „változni”, vagy csak egyszerűen nem akarják meghallgatni senkit. Ilyenkor a Nagy Ezoterikus Tanítók és Tanítványaik bölcsen hümmögnek és bólogatnak, és a következőket mondják: „Hát igen, senkinek nem lehet segíteni, ha nem akarja. Csak ő tud megváltozni, te nem tudsz rajta segíteni”.

Ami – mint azt korábban kifejtettem – igaz is, meg nem is.

Ki kell ábrándítsalak, és meg kell nyugtassalak: tudsz segíteni. Akkor is, ha nem kéri. Akkor is, ha nem megy oda hozzád, hogy „figyi, segíts nekem”.

Ott él az életedben? Találkozol vele? Izgat a problémája?

 Hát akkor segítened kell, és tudsz is: hiszen mi másért találkoznál vele? Mi másért vonzottad volna be életedbe? Persze lehet – sőt valószínű – hogy nem úgy tudsz neki segíteni, ahogy te azt elképzeled. Valószínűleg ezért okoz problémát számodra, mert ha nem okozna, ha nem lenne vele dolgod, és akkor nem is gondolnál rá. Gondolsz a szumáliai kis Ibr-re, akinek a macskája eltörte a lábát, és nem tudja elfelejteni? Ugye hogy nem. Na, rajta nem is kell segítened.

Kérdezed: „de akkor hogyan tudok segíteni rajta, ha nem hallgat meg?”

Hát igen, ez a nehezebbik dolog, ehhez kell a legtöbb bölcsesség és türelem. A legfontosabb – már írtam, de leírom még egyszer -, hogy nem úgy tudsz rajta segíteni, ahogy te azt gondolod. A depressziós betegnek azt mondani, hogy „ugyan már, nézd milyen boldog is lehetnél, süt a nap meg minden” – az csak még nagyobbat taszít a depi felé. Egyszerűen csak legyél ott, engedd el magad, ne akarj segíteni, várd, hogy ő kezdeményezzen – de ha úgy érzed, hogy adni kell egy lökést, akkor tedd meg – embertől függ.

Én pl a folyamatos nyüstölésben vagyok jó, de ez igen kemény módszer, de jól megrostálja azt, aki akar fejlődni és ki nem – és aki nem akar, az is kap egy nagy adag löketet. De van akit még messzebb taszítasz ezzel magadtól – de szerintem ez is segít, de ez az én módszerem. Nem szeretik az emberek, de a végén mindig azt hallod egy nagy összekoccanás után, hogy „úúúú, tényleg”. De ez csak egy út.

Ezzel az egész segítségnyújtással, - hogy ellentétben a mai ezoterikus elmélettől, miszerint csak akkor segíts, ha megkérnek, - az a baj, hogy félreértelmezzük ezt a „ha megkérnek” mondatot. Szerintem a mai világban, ahol hihetetlen sok ember él egymás mellett, nem tehetjük meg azt (virtuálisan), hogy kiteszünk egy táblát az erdő szélére, miszerint az erdőben a bölcs segít neked, hogyha az emberek még félnek bemenni az erdőbe. És itt arról van szó, hogy a segítséget nyújtó általában találkozik emberekkel, akiknek problémái vannak, akkor kutya kötelessége lámpásként világítani. Aztán aki akar, majd kinyitja a szemét – de legyünk lámpások. És nem az jelenti a segítségkérést, hogy odamegy valaki hozzád az utcán, hogy „hé, csináld meg a horimat”, hanem amikor kontaktusba kerülsz akárkivel – akkor annak az embernek mondandója van számodra és mondandód van számára.

Tehát, visszakanyarodva, ha van a környezetedben ember, akinek szerinted segítségre van szüksége (tuti van) – akkor nosza, vesd bele magad – de bölcsen, lassan. Legyél lámpás. Ha kell beszélgess vele, vitatkozz vele, ha kell vágd pofon, ha kell simogasd meg, de tudsz segíteni – ne add fel. Tanulj. És taníts.

Aztán, ha van ember a környezetedben aki frusztrál téged, akinek idegesítenek a gondolatai, nem ért veled egyet sosem – tyűhű, na ettől az embertől lehet ám tanulni! :) Erről majd később…

Mert – és ez a Lényege ennek a postak – azért születtünk ide, azért vagyunk itt, hogy segítsünk egymáson. Ha nem ezért születtél volna ide, akkor most Tibetben élnél a hegyen. De nem ott élsz. Úgyhogy ki a világba, az emberek közé. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://tudatossag.blog.hu/api/trackback/id/tr58665831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása